Ρ/Σ 95.7 FM – Λαμπρός εορτασμός Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο !

3202

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο Δήμο Βοΐου και τη Δημοτική Κοινότητα  Σιάτιστας και η αναβίωση του εθίμου των καβαλάρηδων της Παναγίας.

Λαμπρός εορτασμός Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο

Το εορταστικό πενθήμερο από 11 έως 15 Αυγούστου, πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο,  προσκύνησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας και διασκέδασε στη Σιάτιστα μαζί με τις παρέες των καβαλάρηδων, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στο μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου, τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικροκάστρου, με κατάνυξη και ευλάβεια χιλιάδες πιστοί παρακολουθήσαν την Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Ακολούθησε η περιφορά της Ιερής Εικόνας στον εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, παρουσία των αρχών, των καβαλάρηδων και  πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι καβαλάρηδες προσκύνησαν την Εικόνα της Παναγίας και  πήραν τον δρόμο για την πόλη της Σιάτιστας.

Το μεσημέρι έγινε η παρέλαση των καβαλάρηδων κατά μήκος όλης της πόλης. Οι Αρχές του τόπου, επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τους καβαλάρηδες στην Πλατεία Χώρας. Για ακόμη μία χρονιά το μοναδικό έθιμο του τόπου μας, με τα καταστόλιστα άλογα και την  επιβλητική παρουσία των καβαλάρηδων εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους.

Στο έθιμο των καβαλάρηδων, φέτος συμμετείχαν, εννιά (9) παρέες, με 185 άλογα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Πολιτιστική Επιτροπή Σιάτιστας που έκανε την καταμέτρηση των αλόγων.

Το γλέντι συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, με τις παρέες των καβαλάρηδων να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο.

Ο Δήμος Βοΐου συγχαίρει θερμά όλες τις παρέες των καβαλάρηδων για τη φετινή συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, που για ακόμη μία φορά έδειξαν σε όλο τον κόσμο τη μοναδικότητα αυτού του εθίμου, ευχαριστεί την Πολιτιστική Επιτροπή Σιάτιστας, το προσωπικό του Δήμου που εργάστηκε πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για την άρτια διοργάνωση του εορτασμού, τα ΜΜΕ για την κάλυψη και προβολή των εκδηλώσεων  και  όλον τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις εορτασμού στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο.

Επίσης, ευχαριστεί το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης και το Αστυνομικό Τμήμα Βοΐου για την πολύ καλή συνεργασία στη λήψη μέτρων αστυνόμευσης και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη Σιάτιστα και το Μικρόκαστρο.

 

Οι παρέες που παρέλασαν με την σειρά: 1. Ιππικός Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Σιάτιστας «Το Τακίμι» (παρέα Μπούρτσου Αν.) – 19 Άλογα

2. Ιππικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Ο Άγιος Μόδεστος» (παρέα Μποσταντζή Ιωάννη) – 53 Άλογα

3. Σύλλογος Φιλίππων Φυσιολατρών (παρέα Ντέρου Ιωάννη) – 3 Άλογα

4. Τα Λεβεντόπαιδα (παρέα Καραμπέρη Κων/νου) – 7 Άλογα

5. Τα Άγρια (παρέα Λαδά Νικ.) – 9 Άλογα

6. Τα Λεβεντόπαιδα (παρέα Γκουτζιαμάνη Χαρ.) – 22 Άλογα

7. Τα Αλάνια (παρέα Ζιάρα Αθ.) – 11 Άλογα

8. Ιππική Παρέα «ο Μπούνος» (παρέα Τσότσιου Μαρκ.) – 55 Άλογα

9. Μαύροι Επιβήτορες – 6 Άλογα