NEA … NEA …

1325

Πριν από 51 χρόνια σαν σήμερα έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο

Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola, πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα 3 Απριλίου του 1973.

Η εν λόγω συσκευή είχε ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζύγιζε 840 γραμμάρια.

Η διαδρομή της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών.

Ωστόσο, ως γέννησή της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.

Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της Motorola, περπατώντας σ’ ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης ήξερε ότι έγραφε ιστορία.

Στα χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Αυτό ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC.

Πληκτρολόγησε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs. «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο» του είπε. «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Κούπερ σε συνέντευξή του.

Το πρώτο που εγκρίθηκε

Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της Μοτορόλα DynaTAC8000X.

Ήταν η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).

Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων, με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών.

Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών.

Αρχές του 21ου αιώνα εμφανίστηκαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων.

Πλέον, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική.

Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική.

Σημειώνεται πως η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung, με μερίδιο αγοράς 23% (Δεκέμβριος 2012), κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

ertnews.gr

Χύτρα ειδήσεων: Νέος διοικητής στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαίδας αναμένεται να είναι ο Γιάννης Κετικίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, νέος διοικητής στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αναμένεται να είναι ο  Γιάννης Κετικίδης,  ελεύθερος επαγγελματίας (Mηχανολογος Μηχανικός). Διετέλεσε για έξι χρόνια Αντιδήμαρχος στο  Δήμος Αλμωπίας (Π.Ε. Πέλλας) καθώς και γι’ άλλα έξι χρόνια Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας. Ο κ. Κετικίδης θα είναι Διοικητής του Μποδοσάκειου για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δηλαδή, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες της προκήρυξης  για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, ώστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το εν λόγω νοσοκομείο να μη είναι ακέφαλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη διοικητικά λειτουργία του.

Η Χύτρα

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο 18ο Πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”

Σημαντική η παρουσία της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο 18ο Πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Aντιπεριφερειάρχης Eπιχειρηματικότητας και Mεταφορών Νίκος Λυσσαρίδης παρουσίασε τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής, αναδεικνύοντας τη σημασία της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος  αποτέλεσε το περίπτερο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο πρόβαλλε την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της περιοχής.

Με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες παρόντες και 5.000 θεατές μέσω live streaming, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη της δέσμευσής της για προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Πότε θα είναι έτοιμη η σήραγγα Κλεισούρας

Σάρκα και οστά παίρνει σιγά-σιγά η σήραγγα Κλεισούρας, το σημαντικότερο κομμάτι της νέας επαρχιακής οδού που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας.

Όπως έχει αναφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστορίας, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, καθώς η ολοκλήρωσή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει και εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό.

Η σήραγγα Κλεισούρας είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., σήραγγα διαφυγής 1.383 μ. και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Επιστημονική Ημερίδα Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας Τρίτη 9/4

Επιστημονική Ημερίδα Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 18:00μ.μ.

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραγιάννης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραγιάννης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραγιάννης, ο μεγαλύτερος παραγωγός τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων.

Τον θάνατο του πασίγνωστου παραγωγού έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ο Γιώργος Λιάγκας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής: «είχε μία απώλεια ο Γιάννης Καραγιάννης σήμερα. Έχασε τον πατέρα του. Αυτός ήταν ο πατριάρχης της οικογένειας. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες παραγωγούς που ξεκίνησε με ταινίες, βιντεοταινίες, μετά τηλεόραση»

Πέθανε ο Γιώργος Καραγιάννης παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών  προγραμμάτων | Eretikos.gr

Ο Γιώργος Καραγιάννης υπήρξε εμβληματική φιγούρα στον χώρο της τέχνης. Σημειώνεται ότι τα Κάπα Στούντιο που στεγάζονται στην περιοχή των Σπάτων και από τα οποία βγαίνουν στον αέρα οι εκπομπές του ΑΝΤ1 ανήκουν στην οικογένεια του Γιώργου Καραγιάννη.

Το έργο του στις παραγωγές συνεχίζει ο γιος του, Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος υπογράφει μεγάλες παραγωγές σε διάφορα κανάλια.

Τη γυναίκα και τα άδηλα στερεότυπα βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ημερίδα που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που εστιάζει στο θέμα «Γυναίκα και Άδηλα Στερεότυπα στη Σταδιοδρομία: Ακαδημία και πολιτική/οι» διοργανώνουν: η Επιτροπή Ισότητας των φύλων και καταπολέμησης των διακρίσεων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Εργοθεραπείας) και το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.

Στην Ημερίδα θα διατυπωθούν απόψεις σχετικά με τη γυναίκα και τα εμπόδια/προκλήσεις που έχει στην επαγγελματική της πορεία προς την καταξίωση, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στην πολιτική.

Στόχος είναι, οι συζητήσεις που θα γίνουν να επικεντρωθούν στην λειτουργική εύρεση λύσεων στα ζητήματα αυτά αλλά και στην ευελιξία που προτείνεται στην λήψη των αποφάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις στρατηγικές ισότητας που έχει υιοθετήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Σχεδίου Δράσης και εφαρμογής  πολιτικών ισότητας εν γένει.

Κύριοι άξονες που συναντάμε στο καθημερινό βίο και δρουν παραβιάζοντας την ισότητα ή στην ενίσχυση των στερεοτύπων, θα προβληθούν τονίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης.

Η  ανάπτυξη γνώσεων σχετικά με φαινόμενα διακρίσεων (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας που εισάγει διακρίσεις), της βίας (συμπεριλαμβανομένης της προκατάληψης ή του φύλου), της εν γένει παρενόχλησης  αποτελούν μαθησιακούς  στόχους  και κύριο λόγο διεξαγωγής- πραγματοποίησης  της συγκεκριμένης Ημερίδας.

Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στα Κοίλα Κοζάνης τη Δευτέρα 8 Απριλίου και θα ξεκινήσουν στις 2 το μεσημέρι.

Είναι σαφές πως η θεματολογία της ημερίδας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, δημιουργώντας προϋποθέσεις εποικοδομιτικών συζητήσεων, πορισμάτων, διαμόρφωσης στρατηγικών. 

«Μπορεί μία γυναίκα πολιτικός να είναι μία νέα κατηγορία ¨Influencer¨;»

«Γυναίκα και άδηλα στερεότυπα: Η μητρότητα ως πρωταρχικός ρόλος της γυναίκας»

«Ισότητα στην εργασία»

«Γυναίκες στον Επαγγελματικό χώρο: Προκλήσεις και Προοπτικές στον Ακαδημαϊκό και Πολιτικό Τομέα»

«Η θέση της γυναίκας στην πανεπιστημιακή κοινότητα»

«Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού και ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα»

«Γυναίκες στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ευσεβής πόθος ή ρεαλιστικός στόχος;».

Η παρακολούθηση της ημερίδας προϋποθέτει τη δήλωση συμμετοχής, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το έλεγε ο Παίσιος: “Για αυτούς που φοράνε σταυρό στο λαıμό τους”

Οι άνθρωποι που κάμουν τον Σταυρόν τους ή που φορούσαν τον Σταυρόν τους επάνω τους γλίτωσαν από πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα και πολλά μεγάλα κακά, τα οποία βρέθηκαν μπροστά τους.

Αλλά και άνθρωποι που είχαν δυσκολίες προσωπικές,

ο Γέροντας ο Παΐσιος τους έλεγε:

«βλέπεις τα παιδιά σου και είναι νευρικά και φωνάζουν, κάνουν, θα σταυρώνεις τα παιδιά σου ή το βράδυ που κοιμούνται πήγαινε και σταύρωσε τα παιδιά σου, ή του φέρνεις ένα ποτήρι νερό, σταύρωσέ το «Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», ν΄ αγιαστεί το νερό, να το πιεί και να΄ναι αγιασμένο, να δεχτεί μέσα του στην ψυχή του Χάριν Θεού, να ευλογηθεί, να αγιασθεί ο άνθρωπος.

Και πράγματι, το΄ χουμε δει πολλές φορές ότι πολλοί άνθρωποι εμαλάκωσαν, ηρέμησαν, βρήκαν την υγείαν τους και παιδάκια μικρά και παιδιά μεγαλύτερα και ασθενείς άνθρωποι, με αυτήν την δύναμη του Τιμίου Σταυρού βρήκαν πολύ μεγάλην ωφέλεια και πολλήν Χάριν από τον Θεόν και πολλές φορές έγιναν πράγματα από τον Θεόν, τα οποία ανέτρεψαν τα δεδομένα τα φυσικά και την πορείαν των γεγονότων.

Να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τον Σταυρόν του Χριστού μας. Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιον όπλον παντοδύναμον, πανίσχυρον, ισχυρότατον όπλον και να το αχριστεύομεν, είτε με την αμέλειάν μας, είτε με το να μην το χρησιμοποιούμε.

Δεν το ξέρουμεν πόσον σημαντικόν πράγμαν είναι και πόση δύναμη δίδει και πόσον σφραγίζει, αυτό το σημείον του Σταυρού, αήττητα, τα δεδομένα, τα πράγματα τα σπίτια μας, οπουδήποτε.

Μπαίνουμε, βγαίνουμε στα σπίτια, στ΄ αυτοκίνητά μας (σταυρώνουμε το τιμόνι στο όνομα της Αγίας Τριάδος), παντού, να μάθουμε να σταυρώνουμε.

Δι΄ευχών».

Κείμενο του Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο

Εράτυρα: Η παρουσίαση του βιβλίου του Μπάνε Πρέλιεβιτς «Η Δύναμη της ήττας» την Κυριακή 7 Απριλίου

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Η δύναμη της ήττας», του σπουδαίου αθλητή μπάσκετ Μπάνε Πρέλιεβιτς, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εράτυρας, στις 11 π.μ.Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έλκει την καταγωγή του από την Εράτυρα από την πλευρά του παππού του (το γένος της μητέρας του). Γεννήθηκε στην Σέλιτσα, πήγε σχολείο και μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο στην Σερβία.Συμβολίζει τις γενεές εμπόρων και κυρατζήδων που έδρασαν, έζησαν και μεγαλούργησαν τον 19 ο αιώνα στο Βελιγράδι, Κραγκούγιεβατς ( 15 σελτσιώτικες οικογενειες ), Νις, Βιέννη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.Για τον λόγο αυτό ο συγγραφέας, πλέον, Μπάνε Πρέλιεβιτς, παρουσιάζει το βιβλίο του «Η δύναμη της ήττας» στον τόπο καταγωγής του, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό. Το βιβλίο του, κατάθεση ψυχής, είναι διδακτικό για μικρούς και μεγάλους, γιατί, όπως ξέρουμε, οι ήττες και οι αποτυχίες, μας διδάσκουν, μας εξελίσσουν, μας διαμορφώνουν και μας οδηγούν στην τελική νίκη.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία της Εράτυρας!

Ώρα 09:45:Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Κοζάνης-Στην αρχή της Π. Χαρίση-ΙΧ παρέσυρε οδηγό οδικής βοήθειας

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Κοζάνης, την αρχή της Π. Χαρίση και στο ύψος του γνωστού φούρνου-ζαχαροπλαστείου “Deux Κ”, με παράσυρση πεζού από όχημα, σημειώθηκε περί τις 9:40 το πρωί της Τετάρτης.

Το τραυματισμένο άτομο, που βρέθηκε πεσμένο στο οδόστρωμα,είναι οδηγός οδικής βοήθειας ηλικίας 45-50 ετών, έχει μεταφερθεί άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, έχοντας τις αισθήσεις του, ενώ στο σημείο βρίσκεται η Τροχαία Κοζάνης.

SIATISTA RADIO
ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ και συνεχίζει …

ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ και συνεχίζει …