Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τί … Πού …. Πότε …. ??

Τί … Πού …. Πότε …. ??

2354

Oμιλία από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Κοζάνης & Γρεβενών στον Πεντάλοφο Κοζάνης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης ασθενών «Ε.Ψ.Υ.Κ.Α», σε συνεργασία με το Κ.Η.Φ.Η Πενταλόφου Κοζάνης, διοργανώνει την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερωτική δράση-ομιλία, από τις 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ., στο Κ.Η.Φ.Η. της ομώνυμης Δημοτικής Ενότητας.

Στόχος είναι η ενημέρωση για την κατάθλιψη στο ευρύ κοινό και η ανάπτυξη συνεργασίας και δικτύωσης με τοπικούς φορείς κοινωνικής στήριξης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει διανομή ενημερωτικού υλικού.

Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, είναι Ν.Π.Ι.Δ, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα την Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αποασυλοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Βόιο ερημώνει και σβήνει μέρα και την μέρα και το κράτος αντί να πάρει μέτρα και να δώσει ζωή στην περιοχή την αντιμετωπίζει με πρωτοφανή αναλγησία (του Βασίλη Παπαδημούλη)

Το βοιο ερημώνει και σβήνει μέρα και την μέρα και το κράτος αντί να πάρει μέτρα και να δώσει ζωή στην περιοχή την αντιμετωπίζει με πρωτοφανή αναλγησία .Οι λίγοι γέροντες που έχουν απομείνει στα χωρία μας φυλάσοντας «Θερμοπυλες» και τα κρατούν ζωντανά τυχγανούν καθημερινά θύματα της αδιαφορίας και την απανθρωπιάς του κράτους που τούς αντιμετωπίζει σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας αφού δεν τούς συμπεριφέρεται ούτε με την στοιχειώδη ανθρωπιά που τυγχάνουν οι κάτοικοι της Ουγκάντας.

Τα τελευταία χρόνια εκτός του ότι τους οδηγησει στην πενία με την περικοπή των πενιχρών συντάξεων επιχειρεί τώρα να τούς εξευτελίσει και να τους καταχαρακώσει την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια. Στην Κορυφή πάνω από μισό αιώνα λειτουργούσε το αγροτικό ιατρείο(από τα λίγα στην περίοχή) που ηταν πλήρως εξοπλισμένο. Ο αγροτικός γιατρός το επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα κυρίως για συνταγογράφηση και σε περίπτωση που κάποιος ήταν ασθενής τον εξέταζε σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό χώρο. Ελα όμως που πρέπει το κράτος( που κατά τα άλλα ασκεί κοινωνική πολιτική και προστατεύει τους αδυνάτους) πρέπει να παρουσιάσει πλεονάσματα στερώντας ακόμη και από τους απόμαχους της ζωής την αξιοπρεπή και ανθρωπινή ιατρική εξέταση. Θύμα των περικοπών και το αγροτικό ιατρείο που αποφασίσθηκε από κάποιους καρεκλοκενταυρους οτι πρέπει να κλείσει φέτος το καλοκαίρι βάζοντας φέσι στους ιδιοκτήτες του ακινήτου ενοίκια δύο χρόνων.

Ετσι από το καλοκαίρι για πρώτη φορά όσοι θέλησαν να επισκεφθούν τον αγροτικό γιατρό τον βρίσκουν κάτω από τον πλάτανο του σχολείου όταν έχει ζέστη ή στο καφενείο και η εξέταση των ασθενών γίνεται ή υπαιθρίως η στην κουζίνα του καφενείου λόγω του σεβασμού στο ιατρικό απόρρητο. Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που στεγαζόταν το αγροτικό ιατρείο δέχθηκαν να το παραχωρήσουν αμοισθεί προκειμένου οι συχωριανοί τους να τυγχάνουν μια ανθρωπινή και αξιοπρεπή ιατρική εξέταση. Αρχικά οι υπεύθυνοι δέχτηκαν αλλά στην συνέχεια έθεσαν θέμα του ποιός θα πληρώνει το πενιχρό ποσό των 10 ευρώ που ήταν ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Την δαπάνη αυτή ανέλαβε κι πάλι το χωριό.

Αλλά πάλι οι υπέυθυνοι του ΕΣΥ δεν εμειναν ικανοποιημένοι και απάιτησαν να τους διατεθεί χώρος σε δημοτικό κτιρίο. Τούς προσφέρθηκε το σχολείο αλλά επέλεξαν το γραφείο του δασκάλου που ο Πολιτιστικός Συλλογος φυλάσσει ολη την εκπαιδευτικη ιστορία του χωριού και φυσικά αρνηθηκε την παραχώρηση του. Απότελεσμα οι υπεύθυνοι του ΕΣΥ να απαιτούν από το χωριό την εκκένωση του αγροτικού ιατρείου και μάλιστα την μεταφορά του εξοπλισμού του με έξοδα του χωριού στο κέντρο υγεία Τσοτυλίου για να πεταχθεί σε κάποια αποθήκη και αχρηστευμένος να σαπίζει.

Με τέτοια κρατική αναλγησία και τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών, προκειμένου για εμφανισθεί πλεονασματική και ανθούσα η κατά κοινή παραδοχή πτωχευμένη οικονομία μας δεν θα πρέπει πλέον κανένας να αναρωτιέται γιατί ερημώνουν τα χωριά μας αφού δεν εξασφαλίζεται για τους ανθρώπους τους, ούτε το ποιό βασικό αγαθό που είναι η παρακολούθηση της «υγεία» τους κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

 

Άργος Ορεστικό: Βανδαλισμοί σε δημοτικό σχολείο από νεαρούς!!!

Ζημίες προκάλεσαν για μια ακόμη φορά νεαροί στο 4ο δημοτικό σχολείο του Άργους Ορεστικού το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με καταγγελία δασκάλου του σχολείο οι νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες στην υπεύθυνη καθαριότητας του σχολείου όταν τους έκανε συστάσεις, ενώ προκάλεσαν βλάβες  σπάζοντας τις κλειδαριές από τι δύο εισόδους του σχολείου αλλά και μία εστία.

Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνεται στην καταγγελία είναι συχνό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Άργους Ορεστικού.

 

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης

Την αγωνία και το αίτημα των ανθρακοφόρων – λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, να υποστηριχθούν οι οικονομίες των περιοχών τους για να προχωρήσουν ομαλά σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξέφρασαν το πρωί στην Κοζάνη, Δήμαρχοι και στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, όπως επίσης και Έλληνες Δήμαρχοι των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φόρουμ των Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση των ανθρακοφόρων –λιγνιτικών περιφερειών της Ευρώπης, παρουσία και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας και απεσταλμένου του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και αρμόδιου Επίτροπου Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη και την ανάγκη οικονομικού μετασχηματισμού και ομαλής μετάβασης των περιοχών αυτών.

«Θέλουμε να αναδείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος των περιοχών μας, ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου που σηζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, στάθηκε στην ανάγκη της κοινής συνεργασίας όλων των Δήμων στην Ευρώπη που θίγονται από τις διεθνείς εξελίξεις και αποφάσεις στο χώρο της ενέργειας, ώστε να προχωρήσει ομαλά η μετάβαση των οικονομιών τους.

Οι Δήμαρχοι όλων των χωρών της Ευρώπης, αντάλλαξαν εμπειρίες και προτάσεις στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, εξετάζοντας και τα επόμενα βήματα, ώστε εκτός από την πλατφόρα μετάβασης που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο -παρέχοντας τεχνική στήριξη στην πορεία αυτή- να δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ανταλλαγής εμπειριών από την Ευρώπη, αναφέρθηκε η περίπτωση μετάβασης της Ferepolis στην Γερμανία, όπου έκλεισαν τα ορυχεία από το 1990 και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος της περιοχής, «έχουν εγκατασταθεί σήμερα μεγάλες εταιρείες με τουρμπίνες για τα αιολικά και έχει αξιοποιηθεί η βιομηχανική κληρονομιά, αναπτύσσοντας τον τουρισμό».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, στάθηκε στην ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδίου αποκατάστασης των λιγνιτικών εδαφών στην Δυτ. Μακεδονία , καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που έχει ανακοινωθεί και προχωρά από φέτος, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ζητώντας παράλληλα την διασφάλιση των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, ώστε να γίνει χωρίς κραδασμούς και απώλειες, η ομαλή μετάβαση όλων των περιοχών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης Μαυρίδης

Στην Κοζάνη τα Ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Ανακοινώνεται ότι τεμάχιο ιερών Λειψάνων των Αγίων ενδόξων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης θα φθάσουν από την Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Κοζάνης την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα.

Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο.

Τα ιερά Λείψανα θα παραμείνουν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στον Ναό, όπου θα τελεστούν, πέραν των τακτικών ακολουθιών, οι εξής:

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.00 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή πατέρων της
Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Δρυοβούνου.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
ώρα 9.00 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία, με τη συμμετοχή πατέρων της Ι. Μονής Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ.: Ιερό Ευχέλαιο.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.00 π.μ.: Όρθρος, Θ. Λειτουργία. Αναχώρηση ιερών λειψάνων.

Από την Ιερά Μητρόπολη

Koζάνη: Έναρξη της «9ης ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην επίσημη έναρξη της «9ης ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», που διοργανώνεται από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13:30, στο κτίριο της «Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού» που βρίσκεται στη διεύθυνση Φιλίππου Β’ 30, Κοζάνη 50100, με Θέμα: “Επιστημονικές και επαγγελματικές εξελίξεις με προοπτική το 2020”.

Την Επίσημη έναρξη θα κηρύξει ο κ. Περιφερειάρχης.

Παρακαλείστε να καλύψετε δημοσιογραφικά την εκδήλωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο