Πτώση F-16: Μιάμιση ώρα πάλευε στην ανοιχτή θάλασσα ο πιλότος

10040

«Ο γιος μου είναι καλά, κατάφερα να μιλήσω μαζί του» είπε στο protothema.gr ο πατέρας του πιλότου του μαχητικού – Ο αεροπόρος μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 4 στο 251 ΓΝΑ, για να αξιολογηθεί πλήρως η κατάστασή του

Επί μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F-16 Block 52 που κατέπεσε κοντά στο νησάκι Ψαθούρα, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού.

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής κατέπλευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο και τρία εναέρια μέσα. Ο πιλότος εντοπίστηκε γρήγορα και ξεκίνησε η επιχείρηση για την περισυλλογή του, που κατέστη δυνατή μιάμιση ώρα από τη στιγμή της πτώσης του F-16.
Ο πιλότος παρελήφθη από ελικόπτερο σούπερ πούμα που λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα τον μετέφερε στο στρατόπεδο Σακέτα. Από εκεί τον παρέλαβε ασθενοφόρο που τον  μεταφέρε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

O πιλότος στο  Γενικό νοσοκομείο αεροπορίας

Ο πατέρας του πιλότου του F-16 Δημήτρης Αποστολάκης μίλησε στο protothema.gr. «Ο γιος μου είναι ζωντανός. Κατάφερα να μιλήσω μαζί του, είναι καλά. Τον μεταφέρουν στο 251 Γενικό νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα και είμαι κι εγώ καθοδόν από Λάρισα για το νοσοκομείο για να τον δω από κοντά» λέει στο protothema.gr ο πατέρας του πιλότου.

ΚλείσιμοΤις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πιλότο εξέφρασε με ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας:

Το χρονικό του θρίλερ

Σε συναγερμό βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς στις 13:33 κατέπεσε ένα μονοθέσιο F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή στη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πιλότος εγκατέλειψε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες. Ο πιλότος περισυνελέγη αρχικά από πλωτό μέσο που βρέθηκε στην περιοχή το οποίο βρέθηκε σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία ώστε να παραληφθεί με ασφάλεια.

artis-55521
Το σημείο στο οποίο βρίσκεται στον χάρτη η νήσος Ψαθούρα

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει 1 ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα 1 C-130».

anakoinosi-gea-6


Η δεύτερη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

gea-1

Το F-16C/D Block 52+

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η ελληνική ΠΑ είναι η πρώτη αεροπορία στον κόσμο που εξοπλίστηκε με τη συγκεκριμένη έκδοση F-16.

Το εν λόγω αεροσκάφος είναι μία βελτιωμένη έκδοση του BLOCK 50 με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εξελιγμένο κινητήρα. Τα Ελληνικά BLOCK 52+ ανήκουν στις 340, 343 και 337 μοίρες με χαρακτηριστικά κλήσης “Αλεπού, “Αστέρι” και “Ghost” αντίστοιχα. Επιχειρούν από τις αεροπορικές βάσεις της Σούδας (115 ΠΜ) και Λάρισας (110 ΠΜ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1 (C model), 2 (D model)
Κινητήρας: 1 Pratt & Whitney F100-PW 229/Ώση: 29.100 λίβρες
ΕκπέτασμαΠτερύγων: 9.96μ
Μήκος: 15.06μ
Μέγιστηταχύτητα: 2.173χμ. την ώρα ή 2.05 Mach
Μέγιστούψος: 15.240μ. ή 50.000 πόδια

Οι Αυστραλοί της “Μacquarie” και συνέταιροι της ΔΕΗ αγόρασαν την εταιρία “WattCrop” με έδρα την Κοζάνη-“Έχουν επενδύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που σύντομα θα ηλεκτρίσει τα 84 MW στην Κοζάνη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας”, σύμφωνα με δημοσίευμα

Οι Αυστραλοί της “Μacquarie” αγόρασαν την εταιρία “WattCrop” με έδρα την Κοζάνη και, σύμφωνα με τη γνωστή στήλη “Dark Room” του newmoney.gr, “Έχουν επενδύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που σύντομα θα ηλεκτρίσει τα 84 MW στην Κοζάνη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας”.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

-Σταματώ εδώ την ενότητα με τα μνημόσυνα της εξουσίας, αλλάζοντας πίστα για να ασχοληθούμε με τη διαχρονική ισχύ του κεφαλαίου. Ίσως λοιπόν να μην έχει γίνει αντιληπτό αλλά οι Αυστραλοί της Μacquarie αποδεικνύονται σιγανό ποταμάκι καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει στην Ελλάδα μία από τις πιο ενισχυμένες παρουσίες που διαθέτει πολυεθνικός επενδυτικός όμιλος στον ενεργειακό τομέα με συνολικά πέντε εταιρείες.

Τέσσερις εξ αυτών καλύπτουν την αγορά των τεχνολογιών ΑΠΕ, έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό πλεονέκτημα (έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τoυς) που είναι η διείσδυσή τους και στον τομέα των δικτύων αφού ελέγχουν το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και η διεκδίκηση του 20% της «ΑΡΙΑΔΝΗ» που κατασκευάζει το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης-Αττικής.

Ο συνεταίρος της ΔΕΗ σχεδόν αθόρυβα έχει αποκτήσει από το 2021 το 100% των μετοχών της WattCrop, μιας ελληνικής εταιρείας με έδρα την Κοζάνη, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης με έργα 1,2 GW και 773 MW αντίστοιχα στην αποθήκευση.

Η εξαγορά έγινε από τη CERO Generation, που εισήλθε στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής. Η τελευταία αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Macquarie στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και του storage με παρουσία σε οκτώ χώρες πανευρωπαϊκά και με πάνω από 370 έργα υπό ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει αναπτύξει στη Δράμα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 100 ΜW, το οποίο θα πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει στον ελβετικό όμιλο της AXPO μέσω ενός διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συναφθεί (PPA). Το παζλ των Αυστραλών συμπληρώνει η Corio Generation, που αποτελεί έναν εν δυνάμει παίκτη στα πρότζεκτ των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στην Ελλάδα. Το τελευταίο απόκτημα της Macquarie είναι το 50% της Enel Green Power Hellas, με την οποία συμπορεύεται στην αγορά της πράσινης ενέργειας σε συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό. Στις αρχές Απριλίου οι δύο όμιλοι αναμένεται να εγκαινιάσουν το νέο πρόσωπο της κοινής πορείας τους στις ΑΠΕ, η οποία βγαίνει με νέο brand στην αγορά (σ.σ. δεν θα θυμίζει τίποτα από την Enel), διεκδικώντας ένα μερίδιο της μεγάλης πίτας των έργων καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα.

Για το 50% οι Αυστραλοί έχουν επενδύσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που σύντομα θα ηλεκτρίσει τα 84 MW στην Κοζάνη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Οι Αυστραλοί έχουν προσθέσει τελευταία στο χαρτοφυλάκιό της και ένα έργο αποθήκευσης 50 MW στη Χαλκιδική που θα λάβει λειτουργική ενίσχυση 100.000 ανά μεγαβάτ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα επόμενα 10 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Με πληροφορίες από CNNi: 1,800-year-old Roman statue discovered in parking lot