«Η αμπελουργία και η οινοποίηση στη Σιάτιστα μέσα από αρχειακές πηγές» Ένα νέο βιβλίο για την αμπελουργία και την οινοποίηση στη Σιάτιστα !!

1219

«Η αμπελουργία και η οινοποίηση στη Σιάτιστα μέσα από αρχειακές πηγές»
Ένα νέο βιβλίο για την αμπελουργία και την οινοποίηση στη Σιάτιστα

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά τους συγγραφείς Στέργιο Αντωνιάδη, Καλλιόπη Μπόντα, Ειρήνη Ντόνα, Παναγιώτη Περπέσα, Αθανάσιο Πλιάχα, Κωνσταντίνο Τηλαβερίδη και Αναστασία Χατζηζήση, για την προσφορά τους στη Βιβλιοθήκη της νέας έκδοσης του βιβλίου με τίτλο «Η αμπελουργία και η οινοποίηση στη Σιάτιστα μέσα από αρχειακές πηγές». Η συγγραφική ομάδα ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια μια έρευνα σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στη Σιάτιστα. Για το σκοπό αυτό μελέτησε αρχεία και συγγράμματα, συνέλεξε πληροφορίες από παλιούς και σύγχρονους αμπελουργούς και οινοποιούς. Επισκέφτηκε σιατιστινά κατώγια και σύγχρονα οινοποιία καθώς και καζάνια απόσταξης για την παραγωγή της ρακής και συγκέντρωσε ποικίλο φωτογραφικό υλικό σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια.


Το βιβλίο τους συμβάλλει καίρια στη γνώση της μεγάλης παράδοσης που έχει η Σιάτιστα στην αμπελουργία και οινοποιία εδώ και αιώνες, από την εποχή της ίδρυσής της. Αξίζει να το μελετήσουν όλοι οι Σιατιστινοί, αμπελουργοί και μη, για να διδαχθούν από τις γνώσεις, την πείρα και το μεράκι των προγόνων τους πάνω στην αμπελουργία και την παρασκευή των ονομαστών σιατιστινών κρασιών, ώστε να αποδειχτούν και οι ίδιοι σήμερα άξιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης κληροδοτώντας τη με τη σειρά τους στις νέες γενιές.
Ευχόμαστε στη συγγραφική ομάδα καλή συνέχεια στο δημιουργικό της έργο.