Θεωρείο: Στη «μαύρη» αγορά

500

Μεγάλη ζήτηση μαθαίνω ότι υπάρχει για ένα «εισιτήριο» για την τελετή στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στις αρχές Απριλίου. Οι φήμες λένε πως ενδέχεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να φωτογραφηθούν περί τον πρόεδρο Μπάιντεν. Μου λένε μάλιστα ότι το ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο, που έχουν εμφανιστεί και κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να… πληρώσουν για να προσκληθούν. Μπορεί βέβαια να εμφανιστεί κανένας αετονύχης να προσφέρει μια πρόσκληση, αλλά μάλλον θα αγνοεί τους πολύ αυστηρούς κανόνες που επιβάλλει ο Λευκός Οίκος σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Το κλάμα του Ιερωνύμου

Ακόμη και στενοί συνεργάτες του εξεπλάγησαν βλέποντας τον Αρχιεπίσκοπο για πρώτη φορά να κλαίει. Αιτία ήταν ο θάνατος του παλαιού συμφοιτητή του και επιστήθιου φίλου του, Μανώλη Χατζηγιακουμή, την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Ιερώνυμος πηγαίνοντας στην κηδεία του λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ο Μανώλης Χατζηγιακουμής ήταν ένας διανοούμενος φιλόλογος, μεταφραστής, λάτρης της βυζαντινής μουσικής και ελληνιστής. Η εκτίμηση στο πρόσωπό του φάνηκε από την υπερκομματική παρουσία στην κηδεία. Η μαθήτριά του Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφώνησε έναν συγκινητικό επικήδειο και παρέστησαν οι Αγγελος Συρίγος, Κώστας Σκανδαλίδης και Βασίλης Ράπανος.

Σε συνεννόηση

Την αλλαγή του μοντέλου εφεδρείας στις Ενοπλες Δυνάμεις με βάση το φινλανδικό μοντέλο σχεδιάζει ο Νίκος Δένδιας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Οπως μου έλεγαν πηγές μου, η επίσκεψη Δένδια έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι βασικός υποστηρικτής των αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις. Το πότε θα γίνει αυτό είναι ακόμη νωρίς να ειπωθεί, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως το καλοκαίρι θα μπορεί να γίνει εκτίμηση.

Αύξηση 8%

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε η ετήσια έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που ενεχείρισε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα o πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος. Μεταξύ άλλων εντοπίζεται αύξηση στις καταγγελίες για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων σε ποσοστό 8% σε σχέση με το 2021, ενώ κατάφερε να διεκπεραιώσει 876 υποθέσεις, αύξηση επίσης 8%. Η Αρχή επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μενουδάκος σημείωσε πως η Αρχή κίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, ιδίως για το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr