Κύρτσος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει το νέο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου

1072

Το νέο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου σε όλη την Ευρώπη το οποίο περιγράφει την Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με μαύρα χρώματα σχολιάζει με ανάρτησή του στο «Χ» ο ευρωβουλευτής του Renew Europe, Γιώργος Κύρτσος.

Μέτρο για την έκθεση αποτελούν μεταξύ άλλων το Κράτος Δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελευθεροτυπία του Τύπου.

«Η νέα έκθεση (…) αξιολογεί την κατάσταση στη χώρα μας σαν μία από τις χειρότερες στην ΕΕ», σημειώνει ο Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει ότι ψηφίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά όχι και από την Νέα Δημοκρατία στο οποίο ανήκει.

Προσθέτει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως «Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε υποδειγματικά θα θεωρούσε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμα κινδύνου και θα έσπευδε να βελτιώσει την πολιτική της» αλλά «επειδή όμως λειτουργεί όπως ακριβώς περιγράφεται στην έκθεση, απλά προσπαθεί να τη θάψει»

Η ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου:

Η νέα έκθεση που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
έχει τεράστια σημασία:
Εξετάζει τη κατάσταση του κράτους δικαίου στο σύνολο της ΕΕ συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.
Αξιολογεί την κατάσταση στη χώρα μας σαν μία από τις χειρότερες στην ΕΕ.
Η έκθεση ψηφίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ, όχι όμως από την ΝΔ.
Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά εμπιστεύτηκε την εισηγήτρια,
Ολλανδή ευρωβουλευτή του Renew Europe την οποία καταγγέλουν Μαξίμου και συμπληρώματα,
περισσότερο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε υποδειγματικά θα θεωρούσε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμα κινδύνου και θα έσπευδε να βελτιώσει την πολιτική της.
Επειδή όμως λειτουργεί όπως ακριβώς περιγράφεται στην έκθεση,
απλά θα τη «θάψει».

Άλλο ένα χαστούκι στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την έκθεση Libe για κατάπτωση Κράτος Δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία

Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη (28/2), το Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου -διαπιστώνοντας διάβρωση των αξιών της ΕΕ.- και συγκεκριμένα για την οπισθοδρόμηση της Δημοκρατίας σε πολλά κράτη μέλη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα επέκρινε την αδράνεια της Επιτροπής στη διαφύλαξη των αξιών της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με 374 ψήφους υπέρ, 113 ψήφους κατά και 45 αποχές την έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τι λέει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές «υπογραμμίζουν ότι απειλείται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών, όπως στην περίπτωση του χειρισμού του σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα, ενώ πρέπει ακόμη να γίνουν κινήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού και άλλες απειλές».

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τη χρήση υπερβολικής βίας και της διακριτικής μεταχείρισης από την αστυνομία, καθώς και τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μαζικές κρατήσεις στη Γαλλία και τους θανάτους από αστυνομικά πυρά τριών νέων Ρομά στην Ελλάδα.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και η υπονόμευση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων επηρεάζουν τις θρησκευτικές μειονότητες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

ΠΗΓΗ:documentonews.gr