Κοζάνη: Τον «έπιασαν στα πράσα» με σακούλα – δόλωμα: 56χρονος εισπράκτορας τηλεφωνικής απάτης (Φωτογραφία)

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω χθες (15-09-2025) τις μεσημβρινές ώρες, στην πόλη της Κοζάνης, 56χρονος ημεδαπός, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες, τη στιγμή που παρέλαβε από 76χρονη ημεδαπή, σακούλα, η οποία υποτίθεται είχε το χρηματικό ποσό των -86.000- ευρώ, έχοντας το ρόλο του «εισπράκτορα».
Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη -3- συνεργών του 56χρονου, δύο άνδρες και μία γυναίκα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία και ένταξής τους σε αυτήν.
Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 15-09-2025, η 76χρονη δέχτηκε τηλεφωνική κλήση στο σταθερό της οικίας της από άγνωστη γυναίκα, η οποία προφασίστηκε συγγενικό της πρόσωπο (κόρη) και ανέφερε ψευδώς σε αυτήν, ότι έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, εκλιπαρώντας για βοήθεια, προκειμένου να προκαλέσει σε αυτήν, μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση και ψυχολογική πίεση.
Ακολούθως, άγνωστος άνδρας προσποιούμενος τον ιατρό χειρούργο, απαίτησε από την 76χρονη την καταβολή του χρηματικού ποσού των -86.000- ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα το «υποτιθέμενο» χειρουργείο.
Η 76χρονη αντιλαμβανόμενη τη σε βάρος της απάτη, ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία και συγκροτήθηκε ειδική αστυνομική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ατόμου που θα παραλάμβανε τα χρήματα.
Ακολούθως, η 76χρονη υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη των αστυνομικών, τοποθέτησε σε νάιλον σακούλα χαρτιά, αντί για χρήματα, προκειμένου να τα παραδώσει στον 56χρονο, ο οποίος μετέβη στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, κατευθυνόμενος μέσω της εφαρμογής messenger, από τον τρίτο συνεργό του και συνελήφθη τη στιγμή που παρέλαβε από την 76χρονη τη σακούλα.
Συνεχιζόμενης της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι, οι προαναφερόμενοι με πανομοιότυπο τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν την 4, 21 και 30 Ιουλίου του έτους 2025 -3- ανυποψίαστους πολίτες, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των -50.200 ευρώ, -21- χρυσές λίρες και διάφορα χρυσαφικά και κοσμήματα, όπου ο συλληφθείς είχε ομοίως, το ρόλο του «εισπράκτορα».
Κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο 56χρονος, ως μέσο τέλεσης της αξιόποινης πράξης και ένα κινητό τηλέφωνο.
Από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση ακόμη -3- άγνωστων ατόμων-συνεργών του 56χρονου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

kozan.gr: Xύτρα ειδήσεων: Ο ένας εκ των δύο κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής «πήρε θέση» – Ο άλλος;

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (Δευτέρα 15/9), με θέμα τη γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, πήρε σαφή θέση: «Δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα πειστικές απαντήσεις που να ικανοποιούν τις ανησυχίες των συμπολιτών μας και τις δικές μας», σημείωσε, καταλήγοντας ότι δεν μπορεί να συνταχθεί με αυτήν την προοπτική.
Η δήλωση σχολιάστηκε έντονα. Άλλοι την είδαν ως ξεκάθαρη στάση υπέρ των τοπικών κοινωνιών κι άλλοι –κυρίως πολιτικοί του αντίπαλοι– μίλησαν για «τακτικισμό» από μέρος του. Σε κάθε περίπτωση, τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκάθαρα σε μια επίσημη συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.
Την ίδια στιγμή ο έτερος «γαλάζιος» βουλευτής Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει μέχρι στιγμής πάρει δημόσια θέση επί του ζητήματος, ούτε και ήταν παρών στη εν λόγω συνεδρίαση, γεγονός που ήδη προκαλεί παρασκηνιακές συζητήσεις, ειδικά στην Εορδαία, για το πότε και πώς θα τοποθετηθεί.
Η Χύτρα
Σαφές «ΟΧΙ» στην καύση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας – Ωστόσο, κατά πλειοψηφία η απόφαση, διότι η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε στα επιμέρους της απόφασης

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 2025, συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το σχέδιο δημιουργίας δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (ΑΕΠΥ) από Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ).
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης στην αρχική του εισήγηση πρότεινε:
- «Γνωμοδοτούμε αρνητικά επί της ΣΜΠΕ… και ζητούμε την απόσυρσή της από το ΥΠΕΝ».
- «Να ξεκινήσει νέος κύκλος διαβούλευσης επί της ΣΜΠΕ».
- «Την ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία με τη συνδρομή της ΔΙΑΔΥΜΑ».
- «Να αξιολογηθεί η περίπτωση εγκατάστασης μονάδας θερμικής επεξεργασίας στη Δυτική Μακεδονία».
- «Να προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη των παραπάνω και προς τούτο να εξουσιοδοτηθεί ο Περιφερειάρχης».
Μετά τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικές τροποποιήσεις. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης πρότεινε να «σβήσει το 2», να «αφαιρεθεί η παράγραφος 4» και να προστεθεί η «πιλοτική εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Δυτική Μακεδονία σε επίπεδο χώρας με την υποστήριξη της πολιτείας». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να λέμε μόνο φύγε. Πρέπει να πούμε και τι θέλουμε να κάνουμε εμείς».
Η αντιπολίτευση ζήτησε να μπει πρώτο και ξεκάθαρο το «ΟΧΙ στην καύση», ενώ ως δεύτερο σημείο να διατυπωθεί η αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ. Έγινε επίσης αποδεκτή η πρόταση της αντιπολίτευσης να προστεθεί ότι σε περίπτωση έγκρισης της πράξης θα υπάρξει «προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας», με αποστολή της απόφασης στο ΥΠΕΝ, στον Πρωθυπουργό, στους βουλευτές και στους ευρωβουλευτές.
Τελικά, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διαμορφώθηκε ως εξής:
- «Ομόφωνα ΟΧΙ στην καύση».
- «Αρνητική γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ και αίτημα απόσυρσής της από το ΥΠΕΝ».
- «Ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία με τη συνδρομή της ΔΙΑΔΥΜΑ» (της ανακύκλωσης, της επανάχρησης και της ενεργειακής ανάκτησης κτλ.) ».
- «Να προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την επίτευξη των παραπάνω – σε περίπτωση έγκρισης της πράξης (προσφυγή στο ΣτΕ, αποστολή της απόφασης στον Πρωθυπουργό, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές)».
Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε μόνο στα δύο πρώτα σημεία και καταψήφισε τα υπόλοιπα, τονίζοντας ότι έτσι «παραμένει ανοιχτός ο δρόμος εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών». Έτσι, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία.
kozan.gr
Από τις ζύμες στον τουρισμό: Η οικογένεια Κουκουτάρη της alfa επενδύει σε ξενοδοχείο

Η οικογένεια Κουκουτάρη, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας κατεψυγμένης ζύμης Alfa Pastry, προχωρά σε μια νέα επιχειρηματική κίνηση, αυτή τη φορά στον χώρο της φιλοξενίας. Μετά από δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης στον κλάδο των τροφίμων, οι Κοζανίτες βιομήχανοι ετοιμάζονται για την πρώτη τους τουριστική επένδυση στις Κυκλάδες.
Το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένιας Κουκουτάρη στο Άνω Κουφονήσι
Η αρχή γίνεται με ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 29 δωματίων και 58 κλινών στον οικισμό Αγίου Γεωργίου, στο Άνω Κουφονήσι. Το έργο, που θα περιλαμβάνει υπόγειους χώρους και κολυμβητικές δεξαμενές, υλοποιείται μέσω της εταιρείας ΝΟΜΑΣ Α.Ε., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Διονύσιο Κουκουτάρη, αναπληρωτή πρόεδρο τον αδερφό του Γεώργιο και μέλος τον γιο του τελευταίου, Αθανάσιο. Η οικοδομική άδεια έχει ήδη εγκριθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο της Alfa στον τουριστικό χάρτη της χώρας.
Η ίδρυση της Greatly Α.Ε.
Παράλληλα, η οικογένεια δημιούργησε τη νέα εταιρεία Greatly Α.Ε., με έδρα την Κοζάνη και μετοχικό κεφάλαιο 500 χιλιάδων ευρώ. Σκοπός της εταιρείας είναι η δραστηριοποίηση στον κλάδο της φιλοξενίας, με αντικείμενο που εκτείνεται από ξενοδοχεία πολυτελείας με εστιατόρια και μπαρ, έως υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων και χρονομεριστικής μίσθωσης.
Στη μετοχική σύνθεση, πλειοψηφικό ποσοστό 40% κατέχει ο Γεώργιος Κουκουτάρης ο οποίος ανέλαβε και τη διαχείριση της νέας εταιρείας και με ποσοστά 30% συμμετέχουν τα παιδιά του Αθανάσιος και Άννα Μαρία.
Μια στρατηγική κίνηση της οικογένειας Κουκουτάρη με φόντο τις τάσεις
Η απόφαση της οικογένειας να επενδύσει στον τουρισμό δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί βιομήχανοι του κλάδου τροφίμων και ποτών στρέφονται στη φιλοξενία, αναζητώντας νέα πεδία ανάπτυξης και διαφοροποίησης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η οικογένεια Υφαντή, με τα ξενοδοχεία Fresh Hotel και SAY Hotel στην Αθήνα και στην Κηφισιά, η οικογένεια Νιτσιάκου με το Du Lac Congress & Spa στα Ιωάννινα και το Μαριλένα στην Κέρκυρα, αλλά και ο Μιχάλης Σαράντης της Ελληνικά Γαλακτοκομεία με το Ananti City Resort στα Τρίκαλα. Στον ίδιο δρόμο κινούνται επίσης η οικογένεια Τσατσαρωνάκη με σχέδια στην Κρήτη και ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades με το έργο Triopetra στο Ρέθυμνο.
Η είσοδος της οικογένειας Κουκουτάρη στον τουρισμό, λοιπόν, εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση των επιχειρηματιών τροφίμων να «βλέπουν» προοπτική στον κλάδο της φιλοξενίας, αξιοποιώντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια και το brand που έχουν χτίσει.
Από την Κοζάνη στον κόσμο
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Alfa Pastry ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της. Το 2024 η εταιρεία κατέγραψε κύκλο εργασιών 68,98 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2023, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,549 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 14,6%, φθάνοντας τα 6,88 εκατ. ευρώ.
Με σημαντικά ενισχυμένα ίδια κεφάλαια που έφτασαν τα 52,37 εκατ. ευρώ, η Alfa απέκτησε τον απαραίτητο χώρο για νέες επενδύσεις, είτε στον βασικό της κλάδο είτε σε παράλληλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Οι πρόσφατες επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και σε βιώσιμες πρακτικές (φωτοβολταϊκά, ενεργειακή αναβάθμιση, πράσινες πιστοποιήσεις) αποδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή της οικογένειας να στηρίζει την ανάπτυξη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στον ίδιο άξονα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα. Τα προϊόντα της Alfa εξάγονται πλέον σε πάνω από 30 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία, ενώ τα λανσαρίσματα νέων κωδικών όπως η μπουγάτσα χωρίς ζάχαρη ή τα κοτοπιτάκια alfa δείχνουν πώς η εταιρεία απαντά στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες.
Ο τουρισμός ως νέα πρόκληση
Η επιλογή του Άνω Κουφονησίου για το πρώτο ξενοδοχείο της οικογένειας δεν είναι τυχαία. Το νησί, μικρό αλλά με αυξανόμενη τουριστική ζήτηση, προσφέρει προοπτικές για τη δημιουργία μιας boutique εμπειρίας υψηλών προδιαγραφών. Το project αυτό, αν και μικρής δυναμικότητας, αποτελεί πιλότο για τα επόμενα βήματα της οικογένειας στον κλάδο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η Κοζάνη και η ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται χαμηλά στον τουριστικό χάρτη της χώρας (με μόλις 0,3% των συνολικών εισπράξεων το 2023), καθιστά σαφές ότι η νέα δραστηριότητα της οικογένειας δεν θα περιοριστεί απαραίτητα στα γεωγραφικά της «σύνορα», αλλά θα αναζητήσει ευκαιρίες σε πιο ώριμες ή ανερχόμενες τουριστικές αγορές.
Από
Βίκη Τρύφωνα – powergame.gr – Φωτογραφία Διονύσιος Κουκουτάρης © Alfa
Εθελοντική Αιμοδοσία, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025 στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας “Ο Άγιος Παντελεήμων” θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία, την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025 στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, από τις 9:00 π.μ. εώς τη 13:00 μ.μ..
Η Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών.
Το Αρτοποιείο Breakery θα προσφέρει πρωινές λιχουδιές και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σισανίου τα νερά, στους Εθελοντές Αιμοδότες.
Απαραίτητες προϋποθέσεις κατά την προσέλευση στην αιμοδοσία του υποψήφιου Εθελοντή αιμοδότη για προσφορά αίματος είναι:
Να αισθάνεστε καλά
Να είστε ξεκούραστοι
Να έχετε κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι
– τρώμε κανονικό πρωινό.
– Δεν πίνουμε αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα
– Δεν έχουμε πάρει ασπιρίνες-παυσίπονα την τελευταία εβδομάδα
– Δηλώνουμε στο Γιατρό αιμοδοσίας ποια φάρμακα παίρνουμε.
Μαζί μπορούμε
Δίνουμε Αίμα
Δίνουμε ζωή!!

Εμποροπανηγυρη ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2025 ΣΕ τιμές που και η BLACK FRIDAY θα ζήλευε
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 με 28 Σεπτεμβρίου…άπειρη ποικιλία ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΣΟΚ ΣΟΚ ΣΟΚ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ![]()
![]()
Που θα μας βρείτε: Μεγάλο μπλε κτίριο Βιοκαρπέτ, Μ. Αλέξανδρου 149 Άργος Ορεστικό Καστοριάς!
Eπισκεφτείτε το site μας https://carpetbook.gr
- Εκπτωτικός κωδικός για ηλεκτρονικές παραγγελίες μόνο CARPET30 , -30% σε όλο το SITE 23 με 29 Σεπτεμβρίου









Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ENOGASTRODEST” ΓΙΑ ΤΟN
ΟΙΝΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
16-19 Σεπτεμβρίου στην Καστοριά – Μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκής
εμβέλειας
Η Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ) ως επικεφαλής εταίρος,
διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο Εναρκτήριας Εκδήλωσης του έργου
“EnoGastroDEST” με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού
Τουρισμού (ECTN) των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19
Σεπτεμβρίου 2025 στην Καστοριά.
Το EnoGastroDEST αποτελεί πρωτοποριακό πρόγραμμα του Interreg Europe που
στοχεύει στη διατήρηση και προώθηση της οινολογικής και γαστρονομικής
κληρονομιάς για την ανάπτυξη του βιωματικού και βιώσιμου πολιτιστικού
τουρισμού.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη,
συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Μολδαβίας,
Κύπρου, Ουγγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ισπανίας. Η εκδήλωση αποτελεί
πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής,
επαγγελματιών τουρισμού, ακαδημαϊκών και ηγετών της βιομηχανίας κρασιού και
τροφίμων.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι η Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης
Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η οποία θα παρουσιάσει το όραμα για τον βιωματικό οινογαστρονομικό τουρισμό
στην περιοχή.
Πρόγραμμα και Δράσεις
Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το κύριο συνέδριο στο Ενυδρείο
της Καστοριάς, με θεματικές ενότητες για την γαστρονομική κληρονομιά, την
αμπελουργία και τον οινοτουρισμό. Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου προβλέπονται
μελετητικές επισκέψεις σε οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας και δικτύωση στη
λίμνη της Καστοριάς.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταυτοποίηση καλών πρακτικών που θα
καταγραφούν στη βάση δεδομένων του Interreg Europe, προσφέροντας πολύτιμα
εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Η διοργάνωση αυτού του διεθνούς συνεδρίου τοποθετεί τη Δυτική Μακεδονία
στον παγκόσμιο χάρτη του οινογαστρονομικού τουρισμού”, δηλώνει ο κ.
Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, Πρόεδρος της ΕΤΔΥΜΑ. “Στόχος μας είναι να αναδείξουμε
τον μοναδικό πλούτο της περιοχής μας και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για
τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες”.
Το συνέδριο αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή και να
προβάλει τα τοπικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην οικονομική
ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ)
Διοικητηρίου, Καστοριά 521 00
Τηλέφωνο: 2467 350229
Θεοφύλακτος Ζυμπίδης
Πρόεδρος ΕΤΔΥΜΑ
Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας

0
SHARES
25
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Έξαρση παρουσιάζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχουν θανατωθεί μέσα σε έναν χρόνο περίπου 263.000 αιγοπρόβατα. Με στόχο να ανακοπεί άμεσα η περαιτέρω διάδοση της νόσου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτει τη χώρα σε καθεστώς επιχειρησιακής ετοιμότητας με νέα έκτακτα μέτρα για 10 ημέρες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κώστα Τσιάρα με τους Περιφερειάρχες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για τις επόμενες δέκα ημέρες θα εφαρμοστεί -έπειτα από ομόφωνη απόφαση- ένα σχέδιο δράσης, που θα περιλαμβάνει την παρουσία κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ στο πεδίο, την εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων σχετικά με την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Ταυτόχρονα, άμεσα θα δημιουργηθούν σταθμοί απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων και διακίνησης ζωοτροφών και γάλακτος. Η παρουσία των συνεργείων θα είναι συνεχής, με στόχο να υπάρξει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.
Όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη, πρόκειται για μια «έφοδο δέκα ημερών», με την επιτόπια παρουσία όλου του στελεχιακού δυναμικού του υπουργείου, με αποκλειστικό στόχο να ανακοπεί άμεσα ο κίνδυνος διάδοσης της ευλογιάς.
ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2025
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια ζωονόσο η οποία δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα εύκολα και συνεπώς δεν περισσεύει κανείς στη μάχη αυτή. Υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα βιοασφάλειας, διότι «διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με lockdown». «Το ζήτημα είναι ότι εδώ που βρισκόμαστε πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει οι Περιφέρειες, ως έχουσες την αρμοδιότητα τήρησης των μέτρων, και όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπούμε σε εντελώς διαφορετική λογική για να αντιμετωπίσουμε την ευλογιά. Είναι μια προσπάθεια να κάνουμε όλοι μαζί το βήμα για να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο», συμπλήρωσε.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:
«Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ευλογία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δημιουργεί μεγάλη απειλή για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Είχαμε όντως την ευκαιρία, μόλις προ ολίγου, να ολοκληρώσουμε μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή αρκετών περιφερειαρχών, θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης με αρκετούς εξ αυτών, προκειμένου να συντονίσουμε από κοινού δράσεις, οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να περιορίσουμε την ευλογιά το συντομότερο δυνατό.
Και η αλήθεια είναι -μιας και στη συζήτηση ετέθησαν όλα τα ζητήματα-ότι εντοπίσαμε εκείνα τα σημεία, τα οποία χρειάζεται να αναδείξουμε, προκειμένου το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να είναι το καλύτερο δυνατό.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, από κοινού -κυρίως στην κατεύθυνση συγκεκριμένων αξόνων: να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – και μιλάω φυσικά για τους κτηνιάτρους- ώστε το επόμενο δεκαήμερο, μέσα από την επιτόπια παρουσία τους, σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους των ΔΑΟΚ, να εντατικοποιήσουν τους επιτόπιους ελέγχους και να ενθαρρύνουν τους κτηνοτρόφους για την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας.
Κατά δεύτερο λόγο να δημιουργήσουμε σταθμούς απολύμανσης σε βασικούς οδικούς άξονες, ειδικά των Περιφερειών που πλήττονται αυτή την περίοδο από την ευλογιά.
Και κατά τρίτο λόγο, να δημιουργήσουμε μέσω της διαδικασίας της απολύμανσης, τη δυνατότητα να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πιστοποιητικό με το οποίο θα μπορούν να παραδίδουν οι κτηνοτρόφοι γάλα διασφαλίζοντας τα μέτρα βιοασφάλειας.
Συζητήθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα, όπως παραδείγματος χάρη να υπάρξει καραντίνα για τα ζώα τα οποία εισάγονται, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η πιθανότητα να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της ευλογιάς. Όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι με απολυμαντικά μέσα δια των Περιφερειών, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, το πλαίσιο αλλά και το επίπεδο της βιοσφάλειας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.
Νομίζω, ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των Περιφερειαρχών, τους οποίους τους ευχαριστώ προσωπικά, και με την συνεισφορά όλων μας -εδώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας υπογράμμισε: «Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η σημερινή συνάντηση. Ήταν ομόφωνες οι αποφάσεις, απ’ όλους τους περιφερειάρχες. Είναι οι αποφάσεις που σας είπε ο Υπουργός και νομίζω τελικά ότι είναι αυτό το μοντέλο που είχε κάποτε χρησιμοποιηθεί στην πανώλη και πέτυχε. Αυτό είναι να ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο. Γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί. Πιστεύουμε στο επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογία. Αυτό είναι ομόφωνη απόφαση όλων των Περιφερειαρχών».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε: «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Κεφαλάς είπε: Η σημερινή συνάντηση ήταν πάρα πολύ χρήσιμη. Καταλήξαμε σε ομόφωνα συμπεράσματα. Όπως είπαν και οι προηγούμενοι έχουμε πόλεμο άρα όλοι μαζί χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τον έκτακτο κίνδυνο της ευλογιάς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι Γενικοί Γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ,Ανατολικής Μακεδονίαςκαι Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η Γενική Διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και Υπηρεσιακοί Παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι Αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



















