Μια κλειστή φυλακή στο Βόιο κράτησης παράτυπων μεταναστών – Δεν υπάρχει προοπτική για τη Δημοτική Σχολή Τσοτυλίου

1321

Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη για τα οφέλη στην τοπική κοινωνία
Συντονιστικό όργανο διαχείρισης μεταναστευτικού ζητήματος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δημοτικό κατάστημα Ασκίου μετά από αίτημα του δημάρχου Βοΐου Χρήστου Ζευκλή, προκειμένου να ενημερώσει για τη λειτουργία δομής κλειστού τύπου στο Βόιο.

Τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) είναι μια κλειστή φυλακή όπως αναφέρθηκε, δεν έχουν σχέση με κλειστά κέντρα ελεγχόμενης πρόσβαση. Γίνονται για να κρατήσουν τους παράτυπους μετανάστες, οικονομικούς και όχι ποινικούς. Λειτουργούν από το 2012 χωρίς να έχει ακουστεί κάποιο πρόβλημα.

Είναι ασφαλές, θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις και η χωρητικότητά του θα είναι από 500 τ.μ. και άνω, 4 τ.μ. για κάθε κρατούμενο .Αν δεν λειτουργεί για πέντε χρόνια δεν εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση από την Ε.Ε., άρα δεν μπορεί να διαταραχθεί η λειτουργία τους. Θα λειτουργεί σε αυτόνομο περιφραγμένο χώρο, φρουρούμενο, νατοϊκού τύπου.

Οι αλλοδαποί κρατούμενοι δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κατάγονται από χώρες που είναι εφικτός ο επαναπατρισμός τους, όπως από το Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο για να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός τους μάξιμουμ μέχρι τους 12 μήνες

Εργοστάσια για την περιοχή

Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες, θεωρούνται τα κέντρα εργοστάσια για την περιοχή. Γιατί έχει άτομα που προσλήφθηκαν, το κέτερινγκ σίτισης, προσωπικό νοσηλευτικό, ψυχολόγους, συνεργείο αποκομιδής και θεωρείται μια καλή δομή που συνεισφέρει τοπικά.

«150 άτομα για προσλήψεις δεν γίνονται κάθε μέρα , επέστρεψαν στον τόπο τους συνοριοφύκακες στην Θράκη, φανταστείτε 3 μερίδες φαγητό καθημερινά για 500 ανθρώπους , αυτά είναι σοβαρά πλεονεκτήματα για μία περιοχή που ανήκει στην ενδοχώρα και δεν είναι σε αστικό περιβάλλον» ειπώθηκε στη σύσκεψη .Οι συνοριοφύλακες θα γίνουν νόμιμοι αφού το κέντρο θα λειτουργήσεις πλέον της πενταετίας. Το ζεστό φαγητό δεν μεταφέρεται, οπότε τα κέτερινγκ θα είναι της περιοχής. Και τα προσωπικά έξοδα θα μένουν επίσης στην περιοχή με την πώληση να γίνεται από την είσοδο της πόλης με ζώνη ασφαλείας.

Η μοριοδότηση εξαντλεί τη βούληση των ντόπιων κι αν δεν επαρκεί πηγαίνει στην ευρύτερη περιοχή. Δίνεται προτεραιότητα δηλαδή στο δήμο Βοίου με μοριοδότηση 5 σε σχέση με το 1 ή 0 κατοίκου άλλης περιοχής.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Ο δήμαρχος κ. Χρήστος Ζευκλής είπε ότι ξεκίνησε από τον Ιανουάριο αυτή η προσπάθεια με διεξοδική συζήτηση με την τοπική κοινωνία.

Ο Λάζαρος Γκερεχτές, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι αρνητικοί για την συγκεκριμένη τοποθεσία στο Παρόχθιο μεταξύ Τσοτυλίου και Νεάπολης , διότι οι πολίτες δεν το επιθυμούν». «Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή» είπε χαρακτηριστικά μη θεωρώντας ανάπτυξη μια κλειστή δομή.

Ο Δημήτρης Κοσμίδης παίρνοντας εκ των προτέρων θέση κατά της δομής κι αναμένοντας να διαβαστούν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου οι λόγοι μη συμμετοχής του στη σύσκεψη, κάτι που δεν συνέβη, έφτασε στην λήξη της ανταλλάσσοντας βαριές κουβέντες με τον κ. Ζιμπιλίδη.

«Το αν θα γίνουν θα το αποφασίσουμε εμείς» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Καραμαπατζιάς, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ρωτώντας αν είναι νόμιμη μια τέτοια δομή από την Ε.Ε., αλλά και αν υπάρχουν μέτρα για τον κορωναιό .Για να εισπράξει την απάντηση ότι πράγματι είναι, αφού τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη και λειτουργούν εδώ και μια οχταετία με κλιμάκιο του ΕΟΔΥΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Να μην γίνει η Ελλάδα μια κλειστή φυλακή η θέση του και να σταματήσει η εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου.

Η δημοτική σχολή Τσοτυλίου

Η αστυνομία έκλεισε τα τελευταία χρόνια όλες τις σχολές , δεν υπάρχει προοπτική αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη με το δήμαρχο να αναφέρει ότι κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναφέρθηκε η ιδέα μετεκπαίδευση στελεχών της Frontex στο Τσοτύλι.

Οι περιοχές που ακούστηκαν για τη δομή είναι αυτές του Αηδονωχωρίου, της Γλυκοκερασιάς και το Λουκόμι. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέρα από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αντίθετοι με τη δομή και οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων, οι οποίοι επίσης διαφωνούν με τη λειτουργία της. Κι ας υπάρχει το δέλεαρ των 150 θέσεων με εντοπιότητα, το κέτερινγκ και η έκτακτη επιχορήγηση για το καλό του δήμου…

Ιωάννα Παπαδημητρίου