Σισανίου & Σιατίστης: Να μην προσκολλούμαστε στα ψευτοείδωλα της εποχής

639

Να μην προσκολλούμαστε στα ψευτοείδωλα της σημερινής εποχής ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Σιάτιστα ο επιχώριος μητροπολίτης, Αθανάσιος

Ο κ. Αθανάσιος χοροστάτησε χθες το απόγευμα στην ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Δημητρίου. Παίρνοντας αφορμή από την ακολουθία, τόνισε πως “ο κανόνας αυτός είναι ένας κανόνας μετανοίας αφού μέσα από αυτόν παρακαλούμε τον Θεό να μας βοηθήσει να φύγουμε από το σκοτάδι, τη βρωμιά, τις ορμές, το κοσμικό φρόνημα, τη λατρεία των ειδώλων και να ανέβουμε προς το φως, την ανάσταση, τη ζωή και τη λατρεία του αληθινού Θεού”.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση του σημερινού ανθρώπου από τον Θεό, ο μητροπολίτης Σιατίστης σημείωσε πως δεν είμαστε και οι καλύτεροι άνθρωποι: “Μπορεί να μην έχουμε σκοτώσει με τα χέρια μας αλλά έχουμε σκοτώσει με τη γλώσσα μας. Μπορεί να μην λατρεύουμε τα είδωλα όπως τις πέτρες τα ξύλα και τον ίδιο τον δαίμονα, αλλά έχουμε προκρίνει και έχουμε δώσει προτεραιότητα στη ζωή μας στα είδωλα της σύγχρονης εποχής έναντι του Θεού”.

Επιχειρώντας να περιγράψει ποια είναι αυτά τα ψευτοείδωλα, ο κ. Αθανάσιος ανέφερε πως “όταν πρώτα είναι το χρήμα, η τσέπη μας, η καρέκλα μας, η καλοπέρασή μας, ο εαυτός μας, όλοι οι άλλοι και τελευταίος o Θεός, τότε δεν λατρεύουμε τον Θεό αλλά τον εαυτό μας”, διερωτώμενος συγχρόνως πως όλα αυτά δεν είναι είδωλα και δεν είναι λατρεία των ειδώλων;. “Εμείς ως χριστιανοί δεν πρέπει να λατρεύουμε τον εαυτό μας ως κτίσμα αλλά τον δημιουργό ως κτίστη που είναι ο Θεός και κανένας άλλος. Όταν λατρεύουμε μόνο τον εαυτό μας και όλους τους άλλους τους χρησιμοποιούμε για να περνάμε εμείς καλά και όταν θυμόμαστε τον Θεό μόνο όταν τον έχουμε ανάγκη τότε και ο εαυτός μας είναι ένα είδωλο της εποχής”.

Αναφερόμενος στο πως θα πρέπει να σκέφτεται ο νους μας ώστε να μην αποκολλάται με τους λογισμούς του από τον Θεό, ο μητροπολίτης Σιατίστης επισήμανε πως “πρέπει να υψώσουμε το μυαλό μας πάνω από τα βιοτικά δηλαδή από το να σκεφτόμαστε όλη μέρα από το καλύτερο που είναι τι θα φάμε και τι θα πιούμε μέχρι το χειρότερο που είναι τι μου έκανε ο ένας και τι μου έκανε ο άλλος”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό είναι διασυρμός του μυαλού και καταδίκη του νου. “Ο νους είναι φτιαγμένος με τη δύναμη της ψυχής να είναι ηγεμόνας σε όλη μας την ύπαρξη ώστε να την καθοδηγεί προς τον ουρανό δηλαδή προς τα πάνω ενώ το μυαλό μας είναι φτιαγμένο να σκέφτεται τα του Θεού και όχι τα του διαβόλου”.

Παράλληλα, ο κ. Αθανάσιος υπογράμμισε πως καθημερινά θα πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτά που μας ζητάει ο Θεός, πράγματα δηλαδή όπως είναι “η δοξολογία, η ευεργεσία η ελεημοσύνη, το άκτιστο, το φως, η ανάσταση και πιο πρακτικά η προσευχή, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η ταπείνωση, η συγχώρηση, η αγάπη και η δικαιολογία προς τους πάντες εκτός από τον εαυτό μας”.

Ο μητροπολίτης Σιατίστης, αφού σημείωσε πως είναι υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε τόσο καλούς ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν την γήινη πραγματικότητα και να ανέβουν προς τον ουρανό, έκλεισε ευχόμενος “να κερδίσουμε τον παράδεισο με την πίστη μας και τα έργα μας και πάνω από όλα με τη χάρη και το έλεος του Θεού”.

Πηγή Αναστάσιος Βόπης – https://orthodoxia.info/news/siatistis-na-min-proskolloymaste-sta