Στο Μαξίμου «κληρώνει» για το μέλλον των αγροτών – Ζεσταίνουν τρακτέρ για κλιμάκωση αν δεν ικανοποιηθούν

1359

Με εμπροσθοβαρή επιστροφή μέρους του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος πέραν της έκπτωσης 10% από την ΔΕΗ κατά τους μήνες της αυξημένης αγροτικής κατανάλωσης και ενδεχομένως με κάποια ακόμη πρωτοβουλία που δεν έχει προεξοφληθεί, ευελπιστεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει σήμερα προϋποθέσεις για συμφωνία με τους αγρότες.

Θεσσαλονίκη: Πορεία με τρακτέρ στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ξεκινούν  οι αγρότες | Karditsastakra

Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν οι εκπρόσωποι των αγροτών περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είναι επί της ουσίας τριπλό: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα, ενώ προϋπόθεση για τον διάλογο είναι ότι οι δρόμοι θα παραμένουν ανοιχτοί και θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών.

Οι συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δύο. Στις 12 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στη μία με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Οι ίδιοι οι αγρότες διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου και μένει να φανεί εάν τα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση θα γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους τους ως βάση για εκτόνωση της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι απέχουν από την ικανοποίηση αιτημάτων όπως το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και τα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις και σε ότι αφορά το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, αλλά και να ενημερώσει τους εκπροσώπους των αγροτών για την στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με την ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει σε αυτό το ζήτημα και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για συντονισμό με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Όσον αφορά τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η επιστροφή του οποίου είχε ανακοινωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια Σεπτέμβριο και είχε δοθεί αργοτερα, η προκαταβολή που εξετάζεται να δοθεί νωρίτερα φέτος μπορεί να ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 30% και εκτιμάται ότι η εμπροσθοβαρής καταβολή θα συμβάλει στην ρευστότητα.

Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ και τα δύο προηγούμενα χρόνια αφορούσε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Όσον αφορά στο ρεύμα φαίνεται ότι επιδίωξη είναι να μην επωμιστεί το όποιο κόστος μίας επιπλέον παρέμβασης ο προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη διαβεβαιώσει προ ημερών ότι το κόστος από την έκπτωση 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους αγρότες, «θα το αναλάβει ο πάροχος και δεν θα το επωμιστούν τα νοικοκυριά».

Στην σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης από κυβερνητικής πλευράς οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης , ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρ. Τριαντόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρ. Λυκουρέντζος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες αισιόδοξος για την έκβαση των σημερινών επαφών λέγοντας πως η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι «ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε πράξεις, δεν μένει μόνο στα λόγια».

ΠΗΓΗ: dnews.gr