Τρεις θάνατοι μέσα σε δυο μέρες στην Π.Ε. Κοζάνης -Δυο ηλικιωμένοι και ένας 57χρονος

1699

Radiosiatista.gr

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης και των νοσηλειών οδηγεί και σε θανάτους .Ήδη μετράμε μέσα σε δυο μέρες τρεις νεκρούς από COVID-19 , δυο την Κυριακή και έναν σήμερα. Την Κυριακή έφυγε ένας 82χρονος και ένας 57χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Μαμάτσειου. Τη Δευτέρα έφυγε μια ακόμα ηλικιωμένη 83χρονών στο Νοσοκομείο της Κοζάνης προσβεβλημένη από τον ιό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δευτέρα 5 Απριλίου: 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Κοζάνης, κανένα στην Π.Ε. Φλώρινας, 4 στην Π.Ε. Γρεβενών, 14 στην Π.Ε. Καστοριάς – 1866 συνολικά στην χώρα

Εκτάκτως στην Κοζάνη ο Βασίλης Κοντοζαμάνης – Μεταφορά περιστατικών από το Μαμάτσειο στην Γενική Κλινική «Ζωοδόχος Πηγή» Euromedica

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έρχεται εκτάκτως στο Νοσοκομείο της Κοζάνης την Τρίτη το μεσημέρι. Την ίδια ώρα το Μαμάτσειο ετοιμάζεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο για COVID -19 μεταφέροντα ς όλα τα καθαρά παθολογικά και χειρουργικά του περιστατικά στη Γενική Κλινική «Ζωοδόχος Πηγή» Euromedica της πόλης. Ουσιαστικά δηλαδή αναστέλλει τη λειτουργία της η χειρουργική κλινική.

Θυμίζουμε ότι από το Νοέμβριο του 2020 ο Όμιλος Euromedica έχει θέσει στη διάθεση του συστήματος υγείας της χώρας 20 κλίνες της Κλινικής Ζωοδόχος Πηγή, στην Κοζάνη, οι οποίες δεν είχαν αξιοποιηθεί. Οι ανάγκες φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερες, αλλά σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν 20 ασθενείς στην ιδιωτική κλινική και σταδιακά μέχρι και 50. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα στηρίξουν τη νοσηλεία των ασθενών με τη συνδρομή των ιδιωτών να γίνεται απαιτητή.

Τα όμορα νοσοκομεία αδυνατούν λόγω αυξημένης πίεσης να δεχτούν άλλα περιστατικά από το Νοσοκομείο της Κοζάνης οπότε όλος ο όροφος του Μαμάτσειου μετατρέπεται σε COVID-19 για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση. Η χρήση της ψυχιατρικής κλινικής ξεπεράστηκε αφού ήδη οι ανάγκες είναι πολύ πιο αυξημένες ,όπως αποδείχτηκε και από την μεταφορά της χειρουργικής-μαιευτικής που γέμισε μόλις σε δυο μέρες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Διαμετακομιστικό κέντρο το Μαμάτσειο-90 ασθενείς εντός, 120 σε άλλα νοσοκομεία

Δύσκολες ώρες περνάει το Μαμάτσειο  με τους ασθενείς εδώ και μέρες να διακομίζονται σε άλλες μονάδες υγείας. Το Νοσοκομείο της Κοζάνης δεν μπορεί να περιθάλψει άλλους  , γεγονός που οφείλει να προβληματίσει όλους μας . Νοσηλεύονται 65 ασθενείς με COVID-19 και άλλα 25 διάφορα καθαρά περιστατικά. Δεν είναι τυχαίο που η μαιευτική -γυναικολογική γέμισε σε δυο μόλις μέρες και η κατάσταση οδηγείται τάχιστα στο plan C που θέλει και την ψυχιατρική κλινική να μετατρέπεται αποκλειστικά σε COVID-19.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων συνολικά στη Βόρειο Ελλάδα τα Νοσοκομεία της Καστοριάς, της Φλώρινας , των Γρεβενών και της Πτολεμαΐδας  δέχονται πολύ δύσκολα περιστατικά της Κοζάνης , ενώ η πίεση αυξάνεται και σε αυτά της Βέροιας και της Έδεσσας. Εκατόν είκοσι περιστατικά (120) έχουν διακομιστεί σε άλλα νοσοκομεία με τα ΤΕΠ να βρίσκονται στο κόκκινο τις τελευταίες μέρες.

Μόνο μέσα στο σαββατοκύριακο 20 περιστατικά μεταφέρθηκαν σε άλλες μονάδες υγείας με το Μαμάτσειο να έχει μετατραπεί σε διαμετακομιστικό  κέντρο και  τους διοικητικούς να διακπεραιώνουν   έγγραφα μετακίνησης ασθενών. Για να αντέξει το σύστημα αφενός πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, αφετέρου να ενισχυθεί ;άμεσα από ιατρικό προσωπικό, όταν ήδη στο Μαμάτσειο ο φόρτος εργασίας οδηγεί σε παραιτήσεις  νοσοκομειακούς γιατρούς της πρώτης γραμμής.

Ιωάννα Παπαδημητρίου