Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα σύσκεψη φορέων , σωματείων , συλλογικοτήτων μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα ενάντια στα αιολικά στο Μπούρινο.

4436

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕ 

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα σύσκεψη φορέων , σωματείων , συλλογικοτήτων μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα ενάντια στα αιολικά στο Μπούρινο. 

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν 34 φορείς εκφράστηκε το θετικό κλίμα από την εξέλιξη με τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων της Καλαμιάς για την προσωρινή παύση εργασιών , καθώς και η αποφασιστικότητα να συνεχιστεί ο αγώνας με διεύρυνση των φορέων που συμμετέχουν από όλη την περιοχή ώστε να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

   Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη όλοι οι φορείς , όλοι οι συμμετέχοντες να στηρίξουν της πρωτοβουλίες που παίρνουν επιτροπές κατοίκων και φορείς με οδηγό το πλαίσιο που αποφασίστηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στην Κοζάνη όπως αυτό έχει εμπλουτιστεί και από τη σύσκεψη. 

ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Όχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις περιοχές Γαλατινής- Καλαμιάς- Σιάτιστας- Βατερού- Ξινού Νερού και όπου θίγεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων , το περιβάλλον.
  • Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μπούρινο , Βέρμιο , Άσκιο, Βίτσι , Γράμμο , Πιέρια , Σμόλικα κα.
  • Να υποχρεωθούν οι εταιρείες , μέσα από τις συμβάσεις και τις ΜΠΕ, να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
  • Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντολογική μελέτη για την φέρουσα ικανότητα του κάθε βουνού και τόπου με τα υπάρχοντα αλλά και τα αδειοδοτούμενα αιολικά και φωτοβολταϊκά από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. 
  • Να παραμείνουν σε λειτουργία οι σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες ΑΗΣ Μελίτης , Πτολεμαΐδα 5 και μονάδες του Αγ. Δημητρίου. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων και των κατοίκων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.
  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών στους συλληφθέντες στην κινητοποίηση της Καλαμιάς.

   Επίσης αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις του συντονιστικού να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετική πόλη και χωριό κάθε φορά και ακόμα ότι η δράση μας δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους στην κατασκευή των ΑΠΕ που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια και εκμετάλλευση .

    Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν 2 δράσεις. Μεγάλη συναυλία στην Κοζάνη και εκδήλωση , συζήτηση του συντονιστικού με θέμα τις ΑΠΕ που θα δοθεί η δυνατότητα σε επιστήμονες να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

    Στη σύσκεψη ορίστηκε 9μελής συντονιστική επιτροπή με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων όσων συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλα τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα τις συλλογικότητες και όλους τους φορείς να επικοινωνούν με τα μέλη της για καλύτερο συντονισμό δράσης μας σε επίπεδο Δυτ. Μακεδονίας. 

        ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

  • Αντωνία Κυρατσού: 6986279761
  • Μιχάλης Καραμπατζιάς: 6945675252