Θετικά στον κορωνοϊό γουνοφόρα από τέσσερις ακόμα φάρμες στο Βόιο Κοζάνης

2020

Θετικά στον COVID-19 είναι τα δείγματα που πάρθηκαν από γουνοφόρα σε τέσσερις ακόμα μονάδες εκτροφής βιζόν της Σιάτιστας και της Γαλατινής στο Βόιο της Π.Ε. Κοζάνης. Συγκεκριμένα από τα 33 και πλέον δείγματα αρκετά είναι θετικά , περισσότερα από τα αναμενόμενα. Στις ίδιες μονάδες θετικοί στον ιό ήταν και εργαζόμενοι της φάρμας. Δείγματα πάρθηκαν από εννιά ύποπτες φάρμες σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών , πέντε στην Π.Ε. Κοζάνης, τρεις στην Π.Ε. Καστοριάς και μία στην Π.Ε. Γρεβενών.

Tην Πέμπτη είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ θετικά μινκ σε φάρμα εκτροφής στο Καλονέρι, ενώ συμπτώματα κορωνοϊού παρουσίαζε το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων της φάρμας όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία, κατάπτωση .Ακολούθησε η θανάτωση περίπου 1.800 γουνοφόρων για να μην υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση. Δέκα θετικά κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν σε εκτροφείς και εργαζόμενους εκτροφείων της Π.Ε. Καστοριάς και άλλα έξι στην περιοχή της Σιάτιστας και των Γρεβενών . Συνολικά 250 εργαζόμενοι είχαν ελεγχθεί μέχρι την Παρασκευή σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και το ποσοστό θετικότητας είναι μικρότερο του 10%.Από τις 90 φάρμες,

44 βρίσκονται στην Π.Ε. Κοζάνης, 35 στην Π.Ε. Καστοριάς, 2 στην Π.Ε. Γρεβενών και πέντε στην Π.Ε. Φλώρινας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos αναμένεται να θανατωθούν τα γουνοφόρα σε μία τουλάχιστον φάρμα της Σιάτιστας. Συνολικά στις τέσσερις φάρμες, τρεις στη Σιάτιστας και μία στη Γαλατινή εκτρέφονται 40.000 ζώα με τη μεγαλύτερη εξ αυτών στη Γαλατινή με 25.000 βιζόν. . Τη Δευτέρα έγιναν δειγματοληψίες σε Καστοριά και Γρεβενά σε φάρμες που βρέθηκαν εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου