AYTA kai …. ALLA

3318

Ο Σιατιστινος αμυντικός Θανάσης Γεωργακας παρατσούκλι γκουτσο μαζί με τον Μάικ τερματοφύλακα απ’ το μακεδονικό Σιάτιστας στην Καστοριά α Εθνική 1984 δυστυχώς ο Γεωργακας έφυγε νωρίςτο 1998 40 χρονων

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο και κείμενο

Κοζάνη: Γεύτηκαν κομμάτι από το τρανύτερο κιχί, όσοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, το μεσημέρι της Κυριακής 10/3 (Φωτογραφίες & Βίντεο)

10 Μαρτίου 202414:141 σχόλιο

Γεύτηκαν κομμάτι από το τρανύτερο κιχί, όσοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, το μεσημέρι της Κυριακής 10/3, στο πλαίσιο των Αποκριάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης.. Ο δημιουργός του, αρτοποιός Γ. Σιδέρης, αντί για αστέρι Michelin κέρδισε λάστιχο Michelin, που του απένειμε η “επιτροπή” από το Φανό του Αη Δημήτρη “Τα παρταλόπλα”.

Οι Φανοί της Κοζάνης συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι της Κυριακής 10/3 – Άναψαν τον κεντρικό Φανό και τραγούδησαν όλοι μαζί (Φωτογραφίες)

Οι Φανοί της Κοζάνης συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι της Κυριακής 10/3 – Άναψαν τον κεντρικό Φανό και τραγούδησαν όλοι μαζί .

https://www.youtube.com/live/n6UUwldQX2Q?si=PW5_A-xit4AmwNSg

Απογευματινά χειρουργεία: «Δεν έχουμε προσωπικό ούτε για τα πρωινά» λένε οι γιατροί

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί, από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Όσοι δε επιθυμούν να χειρουργηθούν θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις

Από ότι φαίνεται, κατά των απογευματινών χειρουργείων, έχει τοποθετηθεί σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, που μιλούν για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας». Από την άλλη πλευρά, κατά των απογευματινών χειρουργείων, τάσσονται και οι ίδιοι οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν 6 στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί.

Πέραν των αντιδράσεων, το όλο εγχείρημα βρίσκεται στον «αέρα», εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται, τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και από πλευράς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά», λένε οι γιατροί

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, εξέφρασαν σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, οι γιατροί Απόστολος Ανθόπουλος, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, και Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Ο μεν Απόστολος Ανθόπουλος  ανέφερε: «Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Διαβάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση, διαπιστώνω ότι περιλαμβάνει και τις μεταμοσχεύσεις.

Ποιος θα παίρνει τα μοσχεύματα αυτός που προηγείται χρονικά ή αυτός που έχει τα λεφτά; Αυτός που περιμένει τέσσερα χρόνια δεν έχει χρήματα. Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες. Για τη διενέργεια χειρουργείων, όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό το προσωπικό υπάρχει;»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φερεντίνος τόνισε από την πλευρά του: «Ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά.

Δεν λειτουργούν πέντε αίθουσες χειρουργείων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

############################################################

Η πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Σοφία Λεόνε έφυγε από τη ζωή στα 26 της χρόνια, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά της.

Ο πατριός της Μάικ Ρομέρο επισημαίνει ότι οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας είναι σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό της

Η Λεόνε, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαϊάμι, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μέσα στο διαμέρισμά της την 1η Μαρτίου, από μέλη της οικογένειάς της. Στη σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων για το μνημόσυνό της, ο πατριός της Μάικ Ρομέρο ανέφερε ότι η έρευνα της αστυνομίας για τα αίτια θανάτου της νεαρής γυναίκας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πατριός της Μάικ Ρομέρο επισημαίνει ότι οι συγγενείς της άτυχης κοπέλας είναι σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό της. «Απολάμβανε τα ταξίδια και έβρισκε πάντα τρόπους να κάνει τους γύρω της να χαμογέλανε», αναφέρει στο κείμενό του, κάνοντας ειδική αναφορά στην αγάπη της 26χρονης για τα ζώα, και ειδικά για τα τρία κατοικίδιά της.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Λατίνα ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα της πριν κλείσει τα 20 της χρόνια και η περιουσία της εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η Λεόνε «ανακαλύφθηκε» από έναν ατζέντη ενώ παρακολουθούσε ένα μουσικό φεστιβάλ στο Μαϊάμι. Μετά από κάποια έρευνα που έκανε η ίδια, αποφάσισε να ενταχθεί στη βιομηχανία ερωτικών ταινιών.

#########################################

Επίδομα μητρότητας: Άμεσα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σε μη μισθωτές εργαζόμενες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε γυναίκες  μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ και σε αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες..

Υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Αυξήθηκε, δηλαδή, η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίαςαυτοαπασχολούμενη και αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών, η οποία εκκινεί, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

  • Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.
  • Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  • Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Χρόνος ασφάλισης

Ειδικότερα, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, από τον οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Σημειώνεται ότι η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: cnn.gr

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όσοι επισκέπτονται τη Ρώμη συρρέουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι για να κάνουν μια ευχή, ρίχνοντας κέρματα – με το δεξί χέρι, πάνω από τον αριστερό ώμο – στο νερό του σιντριβανιού.

Τα κέρματα αυτά, που μεταφέρουν ευχές για αγάπη, καλή υγεία ή επιστροφή στην Αιώνια Πόλη, δίνουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που οι τουρίστες δεν θα συναντήσουν ποτέ.

Τα κέρματα συσσωρεύονται για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια αφαιρούνται και μεταφέρονται στο ρωμαϊκό τμήμα της παγκόσμιας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία τα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας τροφίμων, μιας κοινωνικής κουζίνας άλλων προγραμμάτων πρόνοιας.

Το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι και αναμένει να έχει συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα το 2023. Η Ρώμη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου με 21 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Πώς συλλέγονται τα κέρματα

Η εξαγωγή των κερμάτων είναι από μόνη της ένα θέαμα και περιλαμβάνει εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και Νερού (ACEA) που ισορροπούν στην άκρη του τεράστιου μπαρόκ σιντριβανιού, χρησιμοποιώντας μακριές σκούπες και σωλήνες αναρρόφησης.

Δύο φορές την εβδομάδα, έως και τέσσερις εργαζόμενοι συλλέγουν τα νομίσματα, δηλώνει στο Reuters ο Francesco Prisco, διευθυντής της ACEA. Το σιντριβάνι αδειάζει για καθαρισμό δύο φορές τον μήνα. «Οι εργασίες συλλογής και καθαρισμού πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του σιντριβανιού», λέει.

Αφού με τις μακριές σκούπες τα κέρματα συγκεντρωθούν σε μια μακρόστενη γραμμή, αναρροφώνται και μεταφέρονται στο γραφείο της Caritas, όπου ο υπάλληλος Fabrizio Marchioni τα απλώνει σε ένα τεράστιο τραπέζι για στέγνωμα με σεσουάρ μαλλιών και στεγνωτήρες μαχαιροπήρουνων.

Στη συνέχεια τα κέρματα διαχωρίζονται, ταξινομούνται και καταμετρώνται. Άλλωστε από το σιντριβάνι δεν ψαρεύονται μόνο κέρματα. Στην Caritas έχουν φτάσει επίσης κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, θρησκευτικά μενταγιόν, ακόμη και… ομφάλιοι λώροι.

Το σούπερ μάρκετ της Caritas, γνωστό ως Emporium, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης και διαθέτει τρόφιμα σε άπορους κατοίκους.

Πρόστιμα για είσοδο στο σιντριβάνι και κλοπή

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καλύπτει τη μία πλευρά του Παλάτσο Πόλι στο κέντρο της Ρώμης, με τα αγάλματα Τρίτωνων και αλόγων να σέρνουν το άρμα του θεού Ωκεανού, εξημερώνοντας τα ύδατα.

Είναι το σημείο όπου ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έστησε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κινηματογράφου στην ταινία «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita), με την Ανίτα Έκμπεργκ να μπαίνει μέσα στο σιντριβάνι μετά τα μεσάνυχτα και να καλεί τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει

Βέβαια, το να βουτήξει κανείς στα νερά του σήμερα απαγορεύεται αυστηρά και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν το κάνουν. Όπως επίσης απαγορεύεται και η κλοπή των νομισμάτων, που κάποιοι έχουν επιχειρήσει ακόμη και με μαγνήτες στερεωμένους σε κοντάρια.

Πηγή: cnn.gr

Μείωση έως και 42% στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τις αρχές του 2024

Χαμηλότερα έως και 42% είναι σε σχέση με τον Ιανουάριο τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής, ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια οι καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό, για την κατανάλωση του Μαρτίου θα πληρώσουν από 18 έως 42 % χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα «πράσινα» τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη:

-Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ τον μήνα αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.

-Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.

-Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ).

-Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά έπαιξε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου που διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και τόνωσε τον ανταγωνισμό.

Πηγή: newsbeast.gr