Αποκαλύψεις για τα «αθώα» παιχνίδια λέιζερ! «Μπορεί να τρυπήσει ακόμα και τοίχο»

1468

Σε «σαφάρι» ελέγχων και κατασχέσεων στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι διωκτικές αρχές, μετά τη σύσταση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος για την επικινδυνότητα των συσκευών λέιζερ.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε το ατύχημα με θύμα έναν εννιάχρονο στον Βόλο, ο οποίος έχασε την όρασή του από «στυλό» με πράσινο λέιζερ (δείτε εδώ περισσότερα). Τα φαινομενικά «αθώα» παιχνίδια διακινούνται ελεύθερα επί σειρά ετών στα περίπτερα και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ανθρώπινη όραση, καθώς και να τρυπήσουν ένα τοίχο!

«Είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος, καθώς αυτές οι συσκευές δεν φέρουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας CE. Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που φέρουν το CE, μπορεί να πρόκειται για μια παράνομη σήμανση. Τα πλέον επικίνδυνα λέιζερ είναι τα πράσινα και τα μπλε. Η επικινδυνότητα τους εξαρτάται από την κλάση. Όσα έχουν ακτινοβολία κλάσης 1 είναι επιτρεπτά. Παρόλα αυτά, έχουν εντοπιστεί λέιζερ τα οποία αναγράφουν κλάση 1 και μετά από μετρήσεις προέκυψε πως ήταν κλάσης 3, δηλαδή προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση», δηλώνει στο Newsit.gr η υπεύθυνη του Τμήματος Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων, το οποίο υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Αποκαλύψεις για τα «αθώα» παιχνίδια λέιζερ! «Μπορεί να τρυπήσει ακόμα και τοίχο» | Newsit.gr

«Το μόνο παράνομο αντικείμενο είναι; Δεν ανακαλύπτουμε καμία Αμερική. Δεν ήταν ποτέ νόμιμα και όσοι τα πούλαγαν τα έπαιρναν από τις γνωστές αγορές, το παρεμπόριο», τονίζει στο Newsit.gr o πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων – Αναπηρικών κ. Θόδωρος Μάλλιος.

Ο κ. Μάλλιος υπογραμμίζει, ακόμη, πως ο μικροπωλητής δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις σημάνσεις καταλληλότητας, καθώς οι Κινέζοι που τα εισάγουν φροντίζουν να κολλάνε στα λέιζερ το αυτοκόλλητο με την ένδειξη CE.